A ginseng és a koffein

2014.08.29 07:46

A ginseng és a koffein két olyan összetevő lehet, amelyek áltláaban megtalálunk az energiaitalok címkéjét. Bár mindkét anyagot, a gyógynövényt és a vegyületet is összefüggésbe hozták a fokozott éberséggel, a szellemi képességek javításával, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a két anyag teljesen más hatással van a szervezetre. Éppen ezért fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal a lehetőséges előnyök és mellékhatások megvitatása érdekében.

A ginseng
A ginseng egy olyan ázsiai gyógynövény, amelyről már a kutatások is bebizonyították, hogy képes fokozni a gondolkodási képességeket, illetve nemcsak a szellemi, de a fizikai teljesítményt is. A természetgyógyászok és az alternatív gyógynövényes szakértők nagyon sok betegség esetében ajénlják a ginsenget. Köztudott, hogy ez a gyógynövény javítja a koncentrációt, a teljesítményt, a memóriát, a mentális funkciókat, az immunrendszer működését, illetve kezeli a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és esetenként még a 2-es típusú cukorbetegséget is.

A koffein
A koffein egy központi idegrendszeri stimuláns, ami nagyon termékben jelen van. A koffein késlelteti a fáradtságot, gátolja bizonyos neurotranszmitterek felszabadulását az agyban, ennek eredményeképp csökkenti a kimerültséget.

Összehasonlítás
Míg a koffein egy addiktív anyagnak tekinthető, ami nagy mennyiségben már függőséget is okozhat, addig a Panax ginsenget biztonsággal lehet fogyasztani análkül, hogy bármilyen negatív hatással számolni kellene.
 

—————

Vissza