A homoktövis hatásai

2014.07.14 08:43

A homoktövis egy lombhullató gyógynövény, ami narancssárga bogyókat termel. A bogyókból gyümölcslé és hidegen sajtolt olaj készül. A homoktövis olajat felhasználják Kínában és Európában már évszázadok óta. A homoktövis olaj egy olyan gyógynövényes készítmény, amit még a kozmetikumokban is megtalálunk, hiszen képes különféle bőrbetegségeket gyógyítani, valamint étrendkiegészítőként többféle gyógyászati tulajdonságait is ki lehet használni. A homoktövis gyógynövény mellékhatásai ritkák, többnyire pozitív hatásokról számolnak be a kutatások is, de ennek ellenére, mielőtt rendszeresen kezdenénk el fogyasztani, nagyon fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal az adagolásokról és a lehetséges mellékhatásokról is.

Gyulladáscsökkentő
A homoktövis olajat évek óta használják, mint gyulladáscsökkentő Kínában és Európában. Egy 2010-es tanulmány szerint ez a gyógynövény igen erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Anti-thrombocyta aggregáció
A homoktövis gátolja a véralvadást is, ami hasznosnak bizonyul bizonyos esetekben. Például képes megakadályozni a vérrögök képződését, ami sok esetben okozhat negatív hatásokat is.

Sebgyógyulás
A homoktövisolaj hatékonyan kezeli a bőrt, a sebeket, az égési sérüléseket, a fekélyeket és a bőr egyéb károsodásait. Ezt a gyógynövényt ezért megtaláljuk a különféle kenőcsökben, pasztákban, bőrkrémekben és kúpokban is. A homoktövis úgy képes a sebeket gyógyítani, hogy közben mellőz mindenfél toxikus tünetet és mellákhatást.
 

—————

Vissza