A kurkuma és a cayenne bors egészségügyi előnyei

2014.07.14 08:27

Az alternatív gyógyászat sok fűszert használ fel egészségügyi célokra, mint gyógynövényt. A kurkuma és a cayenne bors is sok kultúra konyhájában megtalálható, de a kisebb betegségeket is hatékonyan lehet velük gyógyítani. E két fűszer hatékony az emésztési problémák gyógyításában vagy a rák megelőzésében is.

A kurkuma
A kurkuma gyökerét használják fel étkezési és gyógyászati célokra. A kurkuma igen hasonlít a gyömbérhez, de sokkal intenzívebb narancsos színe van. Jól passzol sokféle ételhez, a rizshez, a karfiolhoz, a lencséhez, a burgonyához is. A kurkuma természetes módon kées javítani az arthritis és a gyomorégés tüneteit. A kurkumin emellett egy igen erős gyulladásgátló is. E gyógynövény csökkenti a koleszterinszintet és erős antioxidánsként több betegséggel is szembeszáll.

A cayenne bors
A cayenne bors amerikai fűszer, amit kolombusz Kristóf hozott be Európába. Ő nevezte el borsnak, mivel ízében meglehetősen hasonlóak voltak. Nemcsak fűszerként, hanem gyógynövényként is előnyös. Már évszázadok óta használják fájdalomcsillapítóként, antiszeptikus szerként és irritációt megszüntető készítményekben. Enyhíti az emésztési problémákat, csökkenti a gázokat és a bélgörcsöket, élénkít és erős antioxidánsként védelmet nyújt a rákos betegségekkel szemben is. Hatóanyaga segít a szívbetegségek és a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is. Több antioxidáns van benne, mint a brokkoliban, a spenótban, a sárgarépában.

—————

Vissza