A máriatövis és a májenzimek

2014.07.14 08:32

Ha a véráramban túl sok a májenzim, akkor valamilyen gyulladás van a szervezetben vagy a májsejtek valamiféle károsodást szenvedtek. Ennek oka sokféle lehet, többek között a túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek hosszú távú fogyasztása, a vírusos hepatitis és az autoimmun rendellenességek eredményezhetik a májenzimek megjelenését a véráramban. Néha ez az állapot súlyos problémára utal, így fontos, hogy ha kiderül, hogy a májenzimek bejutottak a véráramba, akkor mindenképp fontos felkeresni egy specialistát.

Máriatövis farmakológia
A máriatövis magjaiban olyan anyagok találhatóak, amik hatékonyak lehetnek a máj bizonyos betegségeinek kezelésére. Ez a gyógynövény háromféle bioflavonoidot tartalmaz, silybinint, silydianint és silykrisztint. Ezeket a vegyületeket együtt silymarinnak nevezzük, ami a máj regenerálásában játszik fontos szerepet.

Különleges védő hatása
A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a máriatövis hatékonyan képes ellensúlyozni a szervezetet ért toxikus hatásokat, többek között véd az alkohol, a dohányzás, a gyilkos galóca okozott károsodásokkal szemben. A máriatövis javítja a májműködést a hepatitises és cirzóisos betegek esetében is. A gyógynövény hatóanyaga a silymarin egy erős antioxidáns, ami képes megakadályozni, hogy a toxikus anyagok bejussanak a sejtmembránba, így védi a májsejteket a károsodástól. Csökkenti a májenzimek mennyiségét a véráramban.

—————

Vissza