Az izomláz kezelése gyógynövényekkel 1.

2014.10.16 09:31

Amikor egy kemény edzés izomfájdalmat vált ki, akkor vannak bizonyos stratégiák, amelyek természetes fájdalomcsillapítást hoznak. A gyógynövények, természetes anyagok és alterntív terápiák is segíthetnek csökkenteni az edzés utáni izomfájdalmat.

A C-vitaminos kiegészítők
Egy 2006-ban megjelent kis tanulmány 18 egészséges férfit vizsgált, akik placebot vagy C-vitamin kiegészítőket kaptak naponta két héten át. Ezután mindkét csoport végigcsinált egy kemény gyakorlatsort, majd még négy napon át szedték a kapszulákat. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a C-vitamin képes csökkenteni az izomfájdalmakat, de nincs hatással az izomműködésre. A C-vitamin pedig számos gyógynövényben megtalálható igen nagy koncentrációban.

Az árnika
A kezelés ideje alatt a homeopátiás hígításban használt árnika segíthet csökkenteni a késleltetett izomláz megjelenését, állítja egy 2003-as tanulmány, ami 82 maratoni futót vizsgált meg. Ugyanakkor egy korábbi tanulmány, amely 519 futót vizsgált azt találta, hogy az árnika nem volt eléggé hatékony a hosszú távú futás eredményezte izomláz enyhítésében.

A masszásterápia
Már van néhány kutatás, ami igazolta, hogy a masszázsterápia képes megnyugtatni a fájó izmokat. Egy 2005-ös vizsgálat megállapította, hogy egy tíz perces intenzív edzés utáni masszáz képes volt akár 30%-kal is enyhíteni a késleltetett izomlázat.

Tehát számos gyógynövény és természetes megoldás létezik, amivel hatékonyan küzdhetünk az izomláz ellen.

—————

Vissza