Csalán a hajproblémák kezelésére

2014.07.14 08:41

A hajápolási termékekben gyakran találunk csalánt, mivel ez segít a fejbőr állapotának helyreállításában és a ritkuló haj kezelésében,. Bár ezt a gyógynövényt számos más betegség kezelésére használják, például a reumára, a hőgyúti fertőzések és prosztata problémák enyhítésére, a hajhullás megállításában is fontos szerepe lehet.

Jelentőség
A cslaán lágyszárú részeit és gyökerét is használják gyógynövényként. A csalán gyökérrel hatékonyan lehet kezelni a prosztata problémákat. A gyógynövény képes megakadályozni, hogy a tesztoszteron a szervezetben DHT-vé alakuljon, ami a férfiaknál jellemző kopaszodást is képes lelassítani. A DHT egy olyan hormon, ami képes összezsugorítani a hajhagymákat, ami képe hajhulláshoz és kopaszodáshoz vezet. A csalánnal azonban ez az állapot visszafordítható.

Szempontok
Míg a csalán hatása a tesztoszteronra és a DHT-ra elméletileg bíztatóan hangzik, klinikai vizsgálatokkal még nem sikerült igazolni, hogy ezzel a gyógynövénnyel vissza lehet fordítani a hajhullást. Mindazonáltal a hajhullás elleni termékekben gyakran megtaláljuk ezt a gyógynövényt, ezért a tapasztalatok azt mutatják, hogy igen hatékonyan képes kezelni a kopaszodást. Elméletileg hatékonyabb, ha együtt használják fűrészpálmával, ami szintén gátolhatja a DHT felszabadulását.

—————

Vissza