Gyógynövények az általános megfázás enyhítésére

2014.07.14 08:38

Mielőtt divatba jöttek a köhögés elleni szirupok és megfázást enyhítő kapszulák, azelőtt az emberek a gyógynövényeket használták a nátha és a meghűlés gyógyítására. Olyan gyógynövényeket használtak, amik antibakteriális tulajdonságaiknak köszönhetően lerövidítették a megfázás időtartamát és a tüneteket is nagymértékben enyhítették. Ezeket a gyógynövényeket fel lehet használni az ételekben, fürdőkben, masszázs olajokban vagy teként is.

Gyógynövények, illóolajok
Jeanne Rose aromaterapeuta arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfázás enyhítésére számos illóolajat fel lehet használni. Ezek esetében fontos, hogy 20-25 csepp olajat felodjunk két evőkanál hordozóolajban, ami lehet olíva, mandula vagy jojoba. A legjobb megfázás elleni keverék a bazsalikom, az eukaliuptusz, a levendula és a rozmaring kombinációja. A hiegrázást a fahéjjal lehet enyhíteni. Ha megfáztunk, akkor ezzel a gyógynövényes keverékkel kell bedörzsölni a karokat, a lábakat és a mellkast is.

Gyógynövények, teák
A megfázás súlyosságának csökkentésére kiválóan alkalmasak a gyógynövényes teák is, amiket két-három alkalommal lehet naponta fogyasztani. A szakértők a megfázásra a következő gyógynövényeket ajánlják: echinacea gyökér, hársfavirág, kamilla, borsmenta, eukaliptusz levél és aranygyökér. Ezenfelül kiválóan alkalmas a megfázás megleőzésére és a tünetek enyhítésére a macskamenta, a bodzavirág, a cickafark, az izsóp, a fehér orvosi pemetefű vagy a gyömbérgyökér.

—————

Vissza