A kamilla és az emésztés

2014.07.14 08:36

Az emésztőrendszert alkotja a szájüreg, a nyelőcső, a gyomor, a belek, a végbél és a végbélnyílás. Az emésztési folyamat során az ételt szétrágjuk és lenyeljük, a gyomorban az emésztőnedvek lebontják az anyagokat, amik végigmennek az emésztőrendszeren. Persze ez a folyamat néhány esetben sérülhet, így emésztési problémák jelenthetnek meg, például irritábilis bél szindróma, hasmenést, gázosodást, valamint gyomor-bél reflux. A kamilla egy olyan gyógynövény, ami segíthet a fájdalommal járó gyomorpanaszok, emésztési zavarok enyhítésében.

Jelentőség
Két fajta kamilla létezik: az egyik a német, a másik a római kamilla. Ez a két gyógynövény nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de a német kamillát gyakrabban kutatják és gyakrabban is használják. A német kamilla Európában, Ázsia egyes részein és Észak-Afrikában őshonos. Gyakran nő vadon, hatóanyagait virágika rejtik. Teaként, folyékoyn kivonatok, tinktúrák formájában elérhető.

Használata
A kamilla görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik, amik segítenek a sima izmok pihentetésében, például a béltraktusban vagy a gyomorban. A kamillát ezért előszeretettel használják az emésztési rendellenességek kezelésére (kólika, gázosodás, hasmenés, hasi görcsök, emésztési zavarok, irritábilis bél szindróma stb.) A kamillát felhasználják a menstruációs görcsök enyhítésére is. Nyugtató hatásának köszönehtően javítja az alvást is, valamint relaxálásra is fel lehet használni.

—————

Vissza