Blog

Az oregano gyógyhatásairól

2015.08.27 11:15

Az oregano egy olyan illóolajos növény, amit főként a Földközi-tenger vidékén találunk meg, de világszerte termesztik. Az oreganoból készített olajat már évszázadok óta használják a különböző betegségek kezelésére. Az oreganoolaj antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal bír és mind helyileg használva, mind elfogyasztva igen hatásos. A bőrön elsősorban a pikkelysömör kezelésére, az ekcéma gyógyítására és a rovarcsípések fájdalmának enyhítésére alkalmas.

Legfontosabb gyógyhatásai
Kezeli a pikkelysömört: A pikkelysömör egy olyan bőrbetegség, ami a bőrön száraz, durva és viszkető foltokat eredményez. Ezek a foltok bárhol jelentkezhetnek a testen. Az állapot nagyon kellemetlenné is válhat, ha a bőr látható területein jelenik meg. Napi néhány csepp oreganoolajjal azonban kezelhető a probléma: oldjunk fel néhány cseppet vízzel, gyümölcslével és fogyasszuk el ezt az italt naponta kétszer vagy dörzsöljük közvetlenül a bőrfelületre az oreganoolajat.
Kezeli a gasztroenterológiai betegségeket: Az oregano segíthet a baktériumok okozta ételmérgezések és az emésztőszervrendszeri megbetegedések gyógyításában is. Az oreganoolajban karvakrol található, ami igen erős antibakteriális szer, így könnyedén képes leszámolni a baktériumokkal. Az oreganoolaj timol tartalma a száj baktériumait pusztítja el. Az oregano véd az olyan baktérium ellen is, mint az E. coli, a szalmonella vagy a Listeria.
Candida ellen is hatásos!
 

—————

Gyógynövények, amelyek fokozzák a fehérvérsejtszámot

2015.08.10 11:35

A fehérvérsejtek fontos részei az immunrendszernek. A MedlinePlus kimondja, hogy a feéhrvérsejtek vagy leukociták képesek a fertőzések leküzdésére. Öt típusuk létezik: neutrofilek, bazofilek, eozinofilek, monociták vagy limfociták. A fehérvérsejtek néhány naptól kezdve néhány hétig is élhetnek. Egyes gyógynövények pedig növelhetik a fehérvérejtek termelődését. Látogassuk meg az orvosunkat, hogy közösen megvitassuk, hogy az egyéni állapotunktól függően melyik gyógynövény lehet számunkra a legideálisabb e célra.

Kiemelt  gyógynövény
A ligustrum nevű cserje, ami Ázsia egyes részein őshonos, egy olyan gyógynövény, amit gyakran felírnak a fehérvérsejtszám növelésének érdekéb en. Tilgner, gyógynövényszakértő beszámol arról, hogy ez a gyógynövány jól működik együtt az Astragalussal bizonyos ráktípusok kezelése során. Az University of Michigan Health System kutatói azt is megjegyzik, hogy ez a gyógynövény a leggyakrabban használt készítmény, ami javíthatja az immunrendszer működését és kezelheti a fertőzéseket. A Ligustrum növény bogyóit használják fel ezekben a növényi készítményekben.

Megfontolások
A gyógynövényes készítmények biztonságos és hatékony módjai lehetnek a fehérvérsejtszám növelésének. Azonban nem minden gyógynövény alkalmas minden személy számára. Néhány embernek el kell kerülnie ezeket az allergiás reakciók miatt, míg másoknak a gyógyszerkölcsönhatások vagy az egészségügyi mellékhatások jelenthetik a veszélyt. Éppen ezért fontos az orvosunkkal konzultálni, mielőtt bármilyen gyógynövényt kezdenénk el rendszeresen használni.

—————

Gyógynövények a nyirokrendszer védelméért

2015.08.03 09:16

A nyirokrendszer

A CancerHelp UK kijelenti, hogy a nyirokereket és a nyirok folyadékon túl többféle struktúra alkotja a nyirokrendszert, beleértve a nyirokcsomókat, a lépet, a csecsemőmirigyet, a mandulákat, az orrpolipot. A nyirokrendszernek a három fő feladat közé tartozik a szövetekben található felesleges folyadék levezetése és annak visszavezetése a véráramba, a nyirokfolyadék és a vér kiszűrése, illetve a beatoló mikroorganizmusokkal szembeni harc. Mivel ez egy kiterjedt rendszer, a nyirokrendszeren keresztül gyakran a rákos sejtek is képesek terjedni, áttétet képezve így.

A hasznos gyógynövény
Az echninacea-ról úgy tartják, hogy ez az egyik leghasznosabb gyógynövény, ami egyaránt fokozza az immunrendszer máködését és a nyirokrendszer egészségét is. Az echinaceát a gyulladások csökkentésére használják, illetve arra, hogy kivédjék a bakteriális, a gombás vagy a vírusos fertőzéseket, valamint, hogy serkentsék a leukociták vagy a fehérvérsejtek máködését. Phyllis Balch, hitelesített táplálkozási tanácsadó és szerző kimondja, hogy az echninacea gyökerei és levelei kiválóan enyhítik az allergia, a megfázás és az influenza tüneteit is.

Egyéb gyógynövények
Sharol Tilgner gyógynövényszakértő számos olyan gyógynövényt felsorol, amelyek képesek ezekre a feladatokra, beleértve a bojtorjánt, amit botanikailag közönséges bojtorjánként ismerünk, a körömvirág vagy Calendula officialis, a ragadós galaj, a vörösere vagy Trifolium pratense, a királynégyöké vagy Stilingia sylvatica illetve a Phytolacca decandra. Egyéb hasznos gyógynövények lehetnek még az Iris versicolor, a molyhos ökörfarkkóró.
 

—————

Fájdalomcsillapító gyógynövények 1

2015.08.03 09:15

A nagyobb fájdalmakat leginkább krónikus gyulladások okozzák. A fájdalom egy temrészetes immunválasz a fertőzésekre vagy sérülésekre, illetve az olyan gyulladásokra, amelyek krónikussá válthatnak a rossz táplálkozás, a stressz, a testmozgás hiánya, illetve a környezeti mérgeknek való kitettség következtében. Ha gyulladással kapcsolatos állapotban szenvedünk (például ízületi gyulladás, nyak- és hátfájás vagy ínyhüvelygyulladás), akkor érdemes a gyulladáscsökkentp gyógynövényekhez fordulni, amelyek képesek segíteni a fájdalom kezelésében is. Bár nem olyan gyors hatásúak, mint a hagyományos fájdalomcsillapítók, azonban vannak olyan gyógynövények, amelyek jelentős mértékben képesek csökkenteni a fájdalmat, ha rendszeresen használják őket. Vessünk is ezekre egy pillantást.

Bromelain enzim
A bromelain nem teljesen gyógynövény, hanem ez egy enzim, amelyet az ananász rostjaiból vonnak ki. Nagy előnye, hogy képes a prosztaglandinok szintjét csökkenteni, amelyek a hormonokban a gyulladások kiváltásáért felelősek. A bromelain hasznos lehet így azoknak az embereknek, akik arthritisben szenvednek, illetve más mozgásszervi betegség során felmerülő fájdalmakat is képes enyhíteni. A traumával kapcsolatos fájdalmak is enyhíti ez a “gyógynövény”, illetve ez az enzim elősegíti az izmok és kötőszövetek gyógyulását is.

Kurkumin
Egy másik ismert ajurvédikus gyógynövény, a kurkuma is segít megszelídíteni az ízületi fájdalmat, ez a vegyület, a kurkumin nagyon hatékony kivonatnak bizonyul. Egy 2007-es tanulmány során a kutatók felfedezték, hogy a kurkumin képes legyőzni  gyulladást okozó citokineknek nevezett fehérjéket. A vegyület ezenfelül segít csökkenteni az autoimmun betegségekkel járó fájdalmakat, illetve az ínhüvelyguylladás tüneteit is.

—————

A máj méregtelenítése a citromlével

2015.07.03 11:31

A máj a legnagyobb és a legnehezebb szerv a szervezetben. Számos létfontosságú funkciót lát el, beleértve az epe termelését, a folyadékegyensúly fenntartását, a vér tárolását, illetve a zsír anyagcseréjét. A testünk ki van téve rengeteg méreganyagnak is, környezeti szennyezőanyagoknak, mesterséges élelmiszer-összetevőknek, kábítószereknek stb. Amikor ezek az anyagok hosszú ideig a szervezetben maradnak, akkor májkárosodás léphet fel. A máj méregtelenítése és tisztítása tehát nagyon fontos, hogy az megfelelően működhessen. A májat azonban nemcsak a máriatövissel lehet méregteleníteni, hanem a citromlével is, mivel ez segíti a májenzimek termelését, amelyek lebontják a fehérjéket és kiöblítik a májból a méreganyagokat.

 

1.lépés: Fogjunk meg egy citromot egészben és görgessük végig a tenyerünkkel egy asztalon. Körülbelül 5-6 citrom kell a máj méregtelenítéséhez.
2.lépés: Vágjuk félbe a citromokat és távolítsuk el a magokat. Egy nagy pohárba facsarjuk ki a citrom levét. Ne adjunk hozzá cukrot, mivel az megterheli a hasnyálmirigyet és növeli a szervezetben a húgysav termelését.
3.lépés: igyunk egy pohár citromlevet reggel és egy pohárral este is. Az étkezésekhez is ihatsz fél pohárral. Ez segíti az emésztést.
4.lépés: kövess egy kiegyensúlyozott és egészséges étrendet és igyál naponta sok folyadékot. Valamint ne feledkezz meg arról sem, hogy a máriatövises kiegészítők is fontos májméregtelenítők.
 

—————

Milyen gyógynövények enyhítik a sinus fertőzéseket?

2015.06.16 11:07

Az orrmelléküreg gyulladás vagy fertőzés egy olyan betegség, amely során a szemüreg, az orr és az arcüreg is begyulladhat. Ez a probléma évente csak az Egyesült államokban 30 milló embert érint, állítja az University of Maryland Orvosi Központja. A sinus fertőzés rettenetesen fájdalmas is lehet, mivel a genny nyomja a szemek mögötti részt, orrdugulást, orrfolyást okoz és súlyos esetben még a szaglás elvesztését is megával vonhatja. Bizonyos gyógynövények azonban igen hatéksosan enyhíthetik ezeket a problémákat.

Javaslatok
A gyógynövényeket nemcsak belsőleg lehet fogyasztani, hanem ezeket össze lehet keverni egy enyhe sóoldattal és így készíthetünk belőlük egy nazális öblögető, amivel helyileg fejthetünk ki hatást a fertőzésre. A gyógynövények ilyen esetben közvetlenül érintkeznek a nyálkahártyával, az orrmelléküreggel, így azonnal képesek elpusztítani a kórokozókat, illetve a fertőző anyagokat. A gyógyteát is alkalmasak a sinus üregek átmosására, illetve a nyálkahártya nedvesítésére. A szilfa, az aranygyökér, az echinace megnyugtatja a gyulladt és irritált szöveteket. A gyógynövényes gőzök szintén egy jó módja a sinus fertőzés kezelésére: ehhez használhatunk vas oreganot, eukaliptuszt, yerba santát. A gőzterápiát törülközővel végezzük és mindig lefekvés előtt ajánlott alkalmani, mert így biztosítja a nyugodt alvást is. Tehát érdemes többféle módszerrel próbálkozni
 

—————

A cukorfüggőséget megszüntető gyógynövények

2015.05.08 12:15

Számos gyógynövény hasznos lehet a cukor utáni sóvárgás megállításávan. A MayoClinic szerint az embereknek irányítani vagy megszüntetni kell az édesség utáni vágyat, mert csak így lehet ellenőrzés alatt tartani a vércukorszintet. Ha ez nem sikerül, akkor az olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, amiben sérül a szív, a szem, a vese és az idegrendszer is. Azonban fontos, hogy mielőtt bármilyen gyógynövényt használnánk a cukor iránti sóvárgás megszütetéséhez, mindig beszéljünk orvosunkkal a megfelelő adagolásról és a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokról.

Stevia
Stevia egy gyógynövény, amely hasznos lehet az édesség utáni vágy megállításában. A Memorial Sloan-Kettering Cancer Center kimondja, hogy stevia, ez a Brazíliában, Bolíviában és Paraguayban őshonos növény nyers levelei és tisztított kivonatai is képesek megszüntetni a cukorfüggőséget. Ráadásul mivel ez a gyógynövény nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot, ezért a cukorbetegek számára is ideális lehet. A stevia azonban nemcsak a cukorfüggőségtől szabadít meg, hanem képes kezelni a magas vérnyomást, a gyulladásokt és az elhízást is. És bár a stevia kivonatok 2-300-szor édesebbek, mint a kristálycukor, ezek mégsincsenek hatással a vércukorszintre, emiatt segítségével fokozható a glükóz tolerancia is. A stevia egy természetes édesítőszer, amivel igen hatékonyan lehet helyettesíteni a kristálycukrot.
 

—————

Információk a kakukkfűről

2015.04.09 19:26

A kakukkfű egy örökzöld gyógynövényt, amit dísznövényként, fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt felhasználnak. A kakukkfű a Thymus nemzetségben található, legismertebb a Thymus vulgaris nevű faj.

Kulináris használata
Egyes levantei országokban és az asszír vidékeken Za’atarnak hívják a kakukkfüvet. Itt friss és szárított formában, csokorba kötve értékesítik. A kakukkfű friss változata inkább ízletes, viszont az eltarthatósága indössze egy hét, ezért kevésbé praktikus. A nyári, szezonális kakukkfű azonban akár egész évben elállhat, illetve a szárított változatot is meglehetősen sokáig lehet tartósítani.A szárított kakukkfű leveleit széles körben használják Örményországban a különféle teák készítésére.
Attól függően, hogy mire használják, a kakukkfüvet fel lehet levelenként, illetve csokorként is használni, illetve esetenként csak a szárakat. Általában mindig a receptet kell nézni és attól függően beszerezni a szükséges növényi részt. A szárról nagyon egyszerű eltávolítani a leveleket, mindössze annyit kell csinálni, hogy a szárat összecsípni és végighúzni rajta az ujjunkat. A kakukkfű jobban megtartja az ízét, ha szárítjuk, mint más gyógynövények, éppen ezért érdemes vele vigyázni, mert ha túl sokat használunk belőle, az túlságosan is intenzív lehet.

Fontos, hogy mindig tartsuk be az orvosi utasításokat a kakukkfű használatát illetően, mert csak így lehet kivédeni a felmerülő mellékhatásokat.

—————

Gyógynövények, amelyek segítenek kezelni a tüdőtágulást

2015.04.01 10:29

Az emphysema vagy tüdőtágulás egy krónikus tüdőbetegség. A kifejezést sokszor használják a COPD felcserélésée, ami tulajdonképpen a krónikus obstruktív légúti betegség, egy olyan állapot, aminek csupán egyik állapota a tüdőtágulás. Ha tüdőtágulásban szenvedünk, akkor azonban apró zsákocskák alakulnak ki a tüdőben, amelyek levegővel telnek meg, úgynevezett alveolik ezek, amelyek már nem képesek hatékonyan oxigént juttatni a véráramba. Az enfizémiát a rossz légzésfunkció és az olyan tünetek, mint a köhögés és a nehézlégzés jellemzik. A gyógynövények, amelyek javítják a tüdő működését és csökkentik annak elvékonyodását, reményekkel kecsegtetnek, hogy néhány személy, aki ebben a betegségben szenved, teljes mértékben felépülhessen. Jelenleg ez a fajta károsodás nem visszafordítható ugyanis.

Eukaliptusz
Az eukaliptusz egy olyan gyógynövény, amely termésetes köptető vegyületet tartalmaz, az úgynevezett cineolt. A szakértők azt mondják, hogy az eukapliptusz valóban igen eredményesen képes tágítani a tüdőt többféle módon is, de  legjobb mégis az, ha inhaláljuk. Az eukaliptusz csökkenti a köhögést, elősegíti a légzést és csökkenti a tüdőtágulás tüneteit is. A legjobb, ha teakán fogyasztva napi három csészével iszunk belőle.

Borostyánlevél
A borostyánlevél  folyékony kivonat vagy szárított formában egy erőteljes köptető, amely úgy tűnik, hogy kiválóan alkalmas a tüdőtágulás, a COPD és a bronchitis kezelésére is.

—————

Gyulladáscsökkentő gyógynövények és ételek 1.

2015.03.05 07:59

Sok mai betegség összefüggésben áll a krónikus gyulladásokkal. Egy 2010-es tanulmány, ami a Nutrition in Clinical Practice folyóiratban jelent meg megjegyzi, hogy ezeknél a betegségeknél fontos szerepe van a táplálkozásnak, illetve a különböző gyógynövényeknek, amelyek képesek csökkenteni a gyulladásokat, illetve megelőzni az adott betegség súlyosbodását. A kutatók állítják, hogy a mediterán étrend, ami magába foglal sok gyümölcsöt, zöldséget és gabonát, valamin hüvelyeseket, egyszeresen telítetlen zsírokat, gyulladáscsökkentő élelmiszereket és gyógynövényeket, igen hatékonyan képes felszámolni a nyugati étrend okozta gyulladásokat. Erős gyulladáscsökkentő potenciállal rendelkeznek még ezek a gyógynövények is: gyömbér, kurkuma, lucerna, feketeáfonya levél stb.

Gyömbér - A gyulladások ellen harcoló erő
Egy 2005-ben megjelent cikk a Journal of Medical Food folyóiratban megjegyzi, hogy a gyömbér gyulladáscsökkentő hatását már több, mint 100 éve használják nagy biztossággal. Sőt ma már több tudományos kutatás is alátámasztotta, hogy ez a gyógynövény bizony számos gyulladásellenes és gyulladáscsökkentő vegyülettel rendelkezik. Hasonlóan az omega-3 zsírsavakhoz a gyömbérrel is jól lehet helyettesíteni a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő készítményeket.

A kurkuma - célzott segítség a gyulladásokra
A kurkumát már széles körben használják az ajurvédikus gyógyászatban a gyulladások és ezek szövődményeinek kezelésére, állítja egy 2009-es tanulmány az Alternative Medicine Review-ben. Ez a gyógynövény antimikrobiális és antioxidáns vegyületekkel van teli. A kutatók szerint a kurkuma egy olyan gyógynövény, ami képes célba venni azokat a molekulákat, amelyek részt vesznek a gyulladások kiváltásában, így olyan gyulladásos betegségeket okozva, mint az ízületi gyulladás, a gyulldásos bélbetegségek, a hasnyálmirigy-gyulladás, illetve bizonyos rákos megbetegedések.

—————