A legjobb gyulladásellenes gyógynövények

2014.07.14 08:37

A gyulladás a szervezet természetes választa a sérülésekre, a kórokozók okozta fertőzésekre vagy irritációkra. Krónikus gyulladás léphet fel, ha az immunrendszer működése lelassul. Az eredmény gyakran nyilvánul meg különféle betegségekben, például ízületi gyulladásban vagy hörghurutban. Persze léteznek olyan gyógynövény, amik segíthetnek a gyulladások leküzdésében.

Tömjén (Boswellia serrata)
A tömjén vagy illatos gyanta jó hatással van a gyulladásokra. Ennek elsődleges összetevői a boswellia a savak, amik gátolják a gyulladásos mediátorok tevékenységét. Egy kutatásban kimutatták, hogy ez a gyógynövény csökkentette a fájdalmat és jobb fizikai aktivitást eredményezett az embereknél.

Kurkuma
A kurkuma egy olyan gyógynövény, amit gyakran használnak fűszerként is. A kurkuma hatékonyan kezeli a különféle sebeket, a daganatokat és a gyulladásokat. Igen népszer az ajurvédikus gyógyászatban.

Gyömbér (Zingiber officinale)
A gyömbér számos olyan hatékony összetevőket tartalmaz, amik gátolják a gyulladásos választ és a kínai, valamint az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyógynövényt használják leggyakrabban a gyulladások kezelésére. A gyömbér javítja a vérkeringést és enyhíti az ízületek fájdalmát is.

Lucerna (Medicago sativa)
Az arabok ez a gyógynövényt “minden élelmiszer atyjának” nevezik. Levelei ásványi anyagokban gazdagok és jó forrása a klorofillnak, ami hatékonyan enyhíti a szervezetben a gyulladásokat.

—————

Vissza