A sáfrány hatásai

2015.01.13 10:47

A sáfrány egy sárgás, pirosas fűszerpaprikára emlékeztető fűszer- és gyógynövény, amelyet a Crocus Satisvus növény virágairól takarítanak be. Ez a növény Dél-Európában és Kis-Ázsiában őshonos. A sáfrány megtalálható sok gyógynövényes kiegészítőben, gyógyszerben, parfümökben, festékekben és ételek, italok aromájaként is gyakran használják. Az Encyclopedia of Herbal Medicine szerint a sáfrány igen hatékony gyógynövény, viszont rendkívül drága is, mivel 150.000 virágra van szükség ahhoz, hogy 1 kg fűszernövényt összegyűjthessünk.

A sáfrány mint gyógynövény
Mehrdad Modaresi, az iszlám Azad University kutatója 2007-ben arra a következtetésre jutott, hogy a sáfrány illóolaja hasznos lehet az idegi eredetű álmatlanság kezelésére. Ez a tanulmány segített megerősíteni azt az állítást,  mely szerint a sáfrány éppen olyan erős gyógynövény, mint a fluoxetin.
Ezenfelül az is világossá vált, hogy a sáfrányt fel lehet használni az idegrendszer megnyugtatására, az álmatlanság kezelésére, illetve a depresszió enyhítésére. Tejben oldva a friss szálakat nagyszerűen kihasználhatjuk előnyeit.

A sáfrány kémiai összetétele
A sáfrány egy olyan gyógynövény, ami értékes szénhidrátokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal van teli. Koncentráltan tartalmaz riboflavint, tiamint, színes pigmenteket (például crocint, antocianint, karotint, likopint, zeaxantint és sarfanalt is). Alapvetően a crocin felelős a sáfrány intenzív színéért. A sáfránynak számos olajban oldód pigmentjei s van, mint a likopin, az alfa-karotin, a béta-karotin és a zeaxantin.

—————

Vissza