Fájdalomcsillapító gyógynövények 1

2015.08.03 09:15

A nagyobb fájdalmakat leginkább krónikus gyulladások okozzák. A fájdalom egy temrészetes immunválasz a fertőzésekre vagy sérülésekre, illetve az olyan gyulladásokra, amelyek krónikussá válthatnak a rossz táplálkozás, a stressz, a testmozgás hiánya, illetve a környezeti mérgeknek való kitettség következtében. Ha gyulladással kapcsolatos állapotban szenvedünk (például ízületi gyulladás, nyak- és hátfájás vagy ínyhüvelygyulladás), akkor érdemes a gyulladáscsökkentp gyógynövényekhez fordulni, amelyek képesek segíteni a fájdalom kezelésében is. Bár nem olyan gyors hatásúak, mint a hagyományos fájdalomcsillapítók, azonban vannak olyan gyógynövények, amelyek jelentős mértékben képesek csökkenteni a fájdalmat, ha rendszeresen használják őket. Vessünk is ezekre egy pillantást.

Bromelain enzim
A bromelain nem teljesen gyógynövény, hanem ez egy enzim, amelyet az ananász rostjaiból vonnak ki. Nagy előnye, hogy képes a prosztaglandinok szintjét csökkenteni, amelyek a hormonokban a gyulladások kiváltásáért felelősek. A bromelain hasznos lehet így azoknak az embereknek, akik arthritisben szenvednek, illetve más mozgásszervi betegség során felmerülő fájdalmakat is képes enyhíteni. A traumával kapcsolatos fájdalmak is enyhíti ez a “gyógynövény”, illetve ez az enzim elősegíti az izmok és kötőszövetek gyógyulását is.

Kurkumin
Egy másik ismert ajurvédikus gyógynövény, a kurkuma is segít megszelídíteni az ízületi fájdalmat, ez a vegyület, a kurkumin nagyon hatékony kivonatnak bizonyul. Egy 2007-es tanulmány során a kutatók felfedezték, hogy a kurkumin képes legyőzni  gyulladást okozó citokineknek nevezett fehérjéket. A vegyület ezenfelül segít csökkenteni az autoimmun betegségekkel járó fájdalmakat, illetve az ínhüvelyguylladás tüneteit is.

—————

Vissza