Gyulladáscsökkentő gyógynövények és ételek 1.

2015.03.05 07:59

Sok mai betegség összefüggésben áll a krónikus gyulladásokkal. Egy 2010-es tanulmány, ami a Nutrition in Clinical Practice folyóiratban jelent meg megjegyzi, hogy ezeknél a betegségeknél fontos szerepe van a táplálkozásnak, illetve a különböző gyógynövényeknek, amelyek képesek csökkenteni a gyulladásokat, illetve megelőzni az adott betegség súlyosbodását. A kutatók állítják, hogy a mediterán étrend, ami magába foglal sok gyümölcsöt, zöldséget és gabonát, valamin hüvelyeseket, egyszeresen telítetlen zsírokat, gyulladáscsökkentő élelmiszereket és gyógynövényeket, igen hatékonyan képes felszámolni a nyugati étrend okozta gyulladásokat. Erős gyulladáscsökkentő potenciállal rendelkeznek még ezek a gyógynövények is: gyömbér, kurkuma, lucerna, feketeáfonya levél stb.

Gyömbér - A gyulladások ellen harcoló erő
Egy 2005-ben megjelent cikk a Journal of Medical Food folyóiratban megjegyzi, hogy a gyömbér gyulladáscsökkentő hatását már több, mint 100 éve használják nagy biztossággal. Sőt ma már több tudományos kutatás is alátámasztotta, hogy ez a gyógynövény bizony számos gyulladásellenes és gyulladáscsökkentő vegyülettel rendelkezik. Hasonlóan az omega-3 zsírsavakhoz a gyömbérrel is jól lehet helyettesíteni a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő készítményeket.

A kurkuma - célzott segítség a gyulladásokra
A kurkumát már széles körben használják az ajurvédikus gyógyászatban a gyulladások és ezek szövődményeinek kezelésére, állítja egy 2009-es tanulmány az Alternative Medicine Review-ben. Ez a gyógynövény antimikrobiális és antioxidáns vegyületekkel van teli. A kutatók szerint a kurkuma egy olyan gyógynövény, ami képes célba venni azokat a molekulákat, amelyek részt vesznek a gyulladások kiváltásában, így olyan gyulladásos betegségeket okozva, mint az ízületi gyulladás, a gyulldásos bélbetegségek, a hasnyálmirigy-gyulladás, illetve bizonyos rákos megbetegedések.

—————

Vissza