Információk a kakukkfűről

2015.04.09 19:26

A kakukkfű egy örökzöld gyógynövényt, amit dísznövényként, fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt felhasználnak. A kakukkfű a Thymus nemzetségben található, legismertebb a Thymus vulgaris nevű faj.

Kulináris használata
Egyes levantei országokban és az asszír vidékeken Za’atarnak hívják a kakukkfüvet. Itt friss és szárított formában, csokorba kötve értékesítik. A kakukkfű friss változata inkább ízletes, viszont az eltarthatósága indössze egy hét, ezért kevésbé praktikus. A nyári, szezonális kakukkfű azonban akár egész évben elállhat, illetve a szárított változatot is meglehetősen sokáig lehet tartósítani.A szárított kakukkfű leveleit széles körben használják Örményországban a különféle teák készítésére.
Attól függően, hogy mire használják, a kakukkfüvet fel lehet levelenként, illetve csokorként is használni, illetve esetenként csak a szárakat. Általában mindig a receptet kell nézni és attól függően beszerezni a szükséges növényi részt. A szárról nagyon egyszerű eltávolítani a leveleket, mindössze annyit kell csinálni, hogy a szárat összecsípni és végighúzni rajta az ujjunkat. A kakukkfű jobban megtartja az ízét, ha szárítjuk, mint más gyógynövények, éppen ezért érdemes vele vigyázni, mert ha túl sokat használunk belőle, az túlságosan is intenzív lehet.

Fontos, hogy mindig tartsuk be az orvosi utasításokat a kakukkfű használatát illetően, mert csak így lehet kivédeni a felmerülő mellékhatásokat.

—————

Vissza