Blog

Az echinacea és az arthritis

2014.07.14 08:26

Az echinacea egy olyan évelő növény, ai Észak-Amerikában és Európában őshonos és már évezredek óta felhasználják gyógyászati célokra. Bár leginkább a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére és megelőzésére alkalmazzák, az echinacea nagyon hatésos a légúti megbetegedések, a rák, a gyulladások és fertőzések megelőzésére. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságának köszönhetően képes az arthritis néhány tünetét is enyhíteni. Ha tehát ízületi gyulladásban szenvedünk, akkor érdemes megfontolni az echinacea rendszeres fogyasztását.

Kutatás
Az echinacea úgynevezett kannabinoidokat tartalmaz, ami kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bír. Vagyis ezzel a gyógynövénnyel hatékonyan lehet enyhíteni az ízületi gyulladást és más gyulladásokat is. A gyógynövény erős hangulatfokozó, növeli az energiaszintet és nagymértékben erősíti az immunrendszert. Egy kutatás igazolta, hogy az echinacea igen hatékony volt az indemetacinnel kezelt gyulladások leküzdésében is.

Adagolás
Naponta az echinacea nevű gyógynövényből háromszor 300 mg-ot érdemes elfogyasztani, mert ez a mennyiség már hatékonyan képes csökkenteni a gyulladásokat és az arthritis tüneteit. Ha a kivonatot választjuk, abból napi 1-2 ml-t érdemes bő folyadékban feloldani, teából pedig napi három csésze ajánlott. Ezt az adagot csak az orvos módosíthatja, ha az egészségi állapotunkhoz más lenne a megfelelő. Éppen ezért fontos, hogy mindig konzultáljunk orvosunkkal.

—————

Első bejegyzés

2014.07.14 08:25

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

—————

Az oregano mint gyógynövény

2014.07.14 08:25

Az oregano egy olyan évelő növény, ami a meleg éghajlaton terem. E tápanyagokban gazdag fűszer és gyógynövény magas vas, mangán, rost, kalcium, A-vitamin és C-vitamin tartalommal bír. A szárított oregano ugyan veszít tápanyagértékéből, viszont az oreganoolaj igen koncentráltan tartalmazza ezeket az értékes anyagokat. Az olajat nagy hígításban belsőleg és helyileg is alkalmazhatjuk a különböző egészségügyi problémák kezelésére.
Az oreganoolajat a növény leveleiből, szárából és virágaiból vonják ki. Ez egy olyan aromás olaj, ami a növény tápanyagait hatékonyan megőrzi. Két legfontosabb hatóanyaga a karvakrol és a timol, amikről köztudott, hogy erős antioxidánsok és antibakteriális szerek. A karvakrol koncentrációja a betakarítástól, a desztillációs módszerektól és a termesztési helyektől és feltételektől függ. Válasszunk mindig olyan oreganoolajat, ami nagy koncentrációban tartalmaz karvakrolt.

Az oreganoolaj antimikrobiális szer
Az oregano illóolaj egy olyan antimikrobiális szer, ami természetes akadályt jelent az olyan baktériumok számára, mint az E. coli, a szalmonella és a lisztéria, állítja az Institute of Foods Technology 2009-es kutatása.

Az oreganoolaj kiváló antioxidáns
Az oreganoolaj erős antioxidánsként működik a szervezetben, képes a komoly kórházi baktériumokkal - MRSA, a meticillin rezisztens Staphylococcus aureus stb - is leszámolni. Ezenfelül a vírusokkal, parazitákkal szemben is hatékonyan felhasználható.

—————