Blog

Gyógynövények a menopauzára

2014.07.14 08:54

Sok nő szenved a menopauza különféle tüneteitől, azonban ezeket a tüneteket bizonyos gyógynövényekkel hatékonyan lehet ellenőrzés és kezelés alatt tartani. Csak egy kis időt kell arra szánni, hogy meglássuk, hogy melyek azok a gyógynövények, melyek hatékonyan tudják enyhíteni a klimaxos tüneteket. Ezek a gyógynövények természetes módon képesek rendbetenni az adott személy hormonháztartását, hatékonyan küzdenek a hormonális egyensúlyhiánnyal szemben.
A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a menopauza kezelésére azok a gyógynövények a leghatékonyabbak, amelyek természetes módon stimulálják a női szervezet hormontermelését. A nők többsége retteg a változókori tünetektől a hőhullámoktól, a rendszertelen alvástól, az idegességtől, szívdobogástól, azonban a gyógynövényekkel ezeket a tüneteket is meg lehet szüntetni.

A legjobb gyógynövények a klimaxos tünetek enyhítésére

1. Jamgyökér
A hagyományos orvoslás többnyire hormontartalmú tablettákkal és krémekkel orvosolja a hőhullámokat, a hüvelyszárazságot és a hangulatingadozást. A mexikói jamgyökér (Dioscorea villosa) ezek alternatívája lehet, hiszen alkotórészei az ösztrogénhez és a progeszteronhoz hasonló hatással bírnak.

2. Ginseng
Tanulmányok bizonyítják, hogy a ginzeng javítja a menopauza alatti életminőséget. Előnye, hogy természetes hangulatjavító, egyúttal a minőségi pihenéshez is hozzájárul. A növénynemzetség latin neve: Panax.

3. Orbáncfű
A közepes és enyhe depresszió közismert ellenszere, ám a változókor idején is hasznos lehet. Poloskafűvel történő együttes alkalmazás esetén képes teljesen kiiktatni a hangulatingadozásokat. A növénynemzetség latin neve: Hypericum.

 

—————

Gyógynövények a mellékvese egészségéért

2014.07.14 08:53

A mellékvese fáradtság egyfajta kimerültség, ami akkor jelentkezik, ha a mellékvesét különböz kihívások, pl. stressz éri. A mellékvesék fő funkciója, hogy olyan hormonokat termeljen, amelyekkel jól lehet kezelni a különféle stresszhelyzeteket. Ezek a különböző hormonok támogatják az egész testet abban, hogy jól reagáljon a különféle kihívásokra.
A mellékvesék az érzelmi stressz során vagy rossz egészségi állapot következtében sérülhetnek. Amikor a mellékvesék nem elég erősek ahhoz, hogy lépést tartsanak a szervezetben a szorongás szintjével, akkor a szervezet kimeríti tartalékait és ilyenkor fáradtnak és letargikusnak érezhetjük magunkat.
Azonban létezik számos olyan gyógynövény, amivel segíthetünk a mellékvese kimerülésen. A szibériai ginseng erre különösen alkalmas. A csipkebogyó szintén hatékoyn gyógynövény a kimerültséggel szemben, de ezek kombinációja is jól alkalmazható.

Mi okozza a kimerülést?
A tudósok szerint van biológiai magyarázat a tünetegyüttesre. Állítólag az agy egyik hormonjának szintcsökkenése is okozhatja az úgynevezett tavaszi fáradtságot. Ennek a hormonnak lényeges szerepe van a szorongás csökkentésében, valamint a hangulat- és aktivitásszabályozásban. Természetesen a megoldás nem az, hogy rögtön magunkba tömünk egy rakás szerotonin tartalmú hormonkészítményt. A legjobb gyógynövények ezen állapot kezelésére a citromfű, a hárs és a csipkebogyó.
 

—————

Gyógynövények, amik fontosak a teljes értékű étrendben

2014.07.14 08:52

Rendszeresen adsz gyógynövényeket az ételekhez, a különféle fogásokhoz? A legtöbb ember még nem támaszkodik a gyógynövények jótékony erejére, viszont vannak, akik már felismerték különféle előnyeit:
-a gyógynövényekkel a só használatát minimalizálni lehet, mivel ezek is ízesítik az ételeket.
-a fogások ízét elmélyítik
-a legtöbb gyógynövény javítja az emésztést
-számos tápanyaggal rendelkeznek, amik jó hatással vannak az egészségre.

A só helyettesítésére
A gyógynövények hatékonyan helyettesítik a sót, ami egyébként egy idő után képe eltompítani az ízérzékelést is. Minél több sót használsz, a későbbiekben annál kevésbé fogod érezni az ételek ízét. Azonban ezt a vágyat felülírhatjuk, ha el kezdjük különféle gyógynövényekkel ízesíteni az ételeket. Nagyon sok gyógynövény szárítva vagy frissen fűszerként is használható: például a paradicsomhoz nagyon jól passzol a bazsalikom.

Egészségügyi előnyök
Azt se felejtsük el, hogy a legtöbb gyógynövény nagyon sok olyan tápanyagot és vegyületet tartalmaz, amik jó hatással vannak az egészségünkre. Sok gyógynövénynek vannak gyógyító tulajdonságaik, a legtöbb pedig segíti és javítja az emésztést. Használatuk pedig végtelenül egyszerű: tehetünk a reggeli teánkba néhány levél mentát vagy szárított rozmaringot a levesünkbe, hogy azt egzotikusabbá varázsoljuk, illetve, hogy kihasználjuk gyógyászati előnyeit.

—————

Fogyás a gyógynövényekkel - a menopauza alatt

2014.07.14 08:51

A fogyás gyakori vita a nők körében, különösen akkor, ha a menopauzán keresztül mennek át. A súlygyarapodás sok klimaxos nő esetében kérdés. A hormonszint változásai csökkentik az energiaszintet, növelik az étvágyat és hozzájárulnak a vízvisszatartáshoz, amik mindegyiket túlsúlyhoz vezethet.
Ezt a fajta súlygyarapodást többféle módszerrel lehet kezelni, például a gyógynövények is nagy segítséget jelenthetnek. A gyógynövények egy része képes szembeszállni a menopauza tüneteivel, míg mások a fogyást indíthatják be. Persze nagyon fontos, hogy e gyógynövények rendszeres használata előtt megkérdezzük orvosunkat a lehetséges mellékhatásokról.
A leggyakoribb fogyókúrs gyógynövények között meg kell említeni a pitypangot, a fekete ribizlit és a chateberryt. Ezeket évek óta használják a menopauza tüneteinek csökkentésére, így hasznosak lehetnek a fogyásban is. A gyermekláncfű egy olyan gyógynövény, aminek vízhajtó hatásait jól dokumentáltak. Az európai nők már évtizedek óta használják a húgyúti fertőzések kezelésére. A menopauza alatt pedig beindíthatja a fogyást.
Természetesen a gyógynövények önmagukban nem nyújtanak csodás megoldást a fogyásra, csupán képesek annak mértékét fokozni. Ahhoz tehát, hogy a klimax alatt ne hízzunk el, mi magunknak is tenni kell. Fontosabbá válik az, hogy odafigyeljünk az étkezésre, illetve, hogy rnedszeresen végezzünk valamiféle testmozgást is.

—————

A homoktövis hatásai

2014.07.14 08:43

A homoktövis egy lombhullató gyógynövény, ami narancssárga bogyókat termel. A bogyókból gyümölcslé és hidegen sajtolt olaj készül. A homoktövis olajat felhasználják Kínában és Európában már évszázadok óta. A homoktövis olaj egy olyan gyógynövényes készítmény, amit még a kozmetikumokban is megtalálunk, hiszen képes különféle bőrbetegségeket gyógyítani, valamint étrendkiegészítőként többféle gyógyászati tulajdonságait is ki lehet használni. A homoktövis gyógynövény mellékhatásai ritkák, többnyire pozitív hatásokról számolnak be a kutatások is, de ennek ellenére, mielőtt rendszeresen kezdenénk el fogyasztani, nagyon fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal az adagolásokról és a lehetséges mellékhatásokról is.

Gyulladáscsökkentő
A homoktövis olajat évek óta használják, mint gyulladáscsökkentő Kínában és Európában. Egy 2010-es tanulmány szerint ez a gyógynövény igen erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Anti-thrombocyta aggregáció
A homoktövis gátolja a véralvadást is, ami hasznosnak bizonyul bizonyos esetekben. Például képes megakadályozni a vérrögök képződését, ami sok esetben okozhat negatív hatásokat is.

Sebgyógyulás
A homoktövisolaj hatékonyan kezeli a bőrt, a sebeket, az égési sérüléseket, a fekélyeket és a bőr egyéb károsodásait. Ezt a gyógynövényt ezért megtaláljuk a különféle kenőcsökben, pasztákban, bőrkrémekben és kúpokban is. A homoktövis úgy képes a sebeket gyógyítani, hogy közben mellőz mindenfél toxikus tünetet és mellákhatást.
 

—————

Gyógynövények, amik mérséklik a krónikus idegi fájdalmakat

2014.07.14 08:41

Számos gyógynövény segíthet megállítani a hosszú távú, idegi fájdalmakat. A MedlinePlus elmondja, hogy az idegi fájdalom akkor jelentkezik, amikor az idegsejtek sérülnek vagy romlik az információáramlás. Ezt számos tényező okozhatja, beleértve bizonyos gyógyszereket, a cukorbetegségek, a krónikus veseelégtelenséget, az övsömört, a szifiliszt, a traumákat, a duzzanatokat és a gyulladásokat.

Corydalis
Corydalis egy gyógynövény , amely segíthet kezelni a krónikus idegi fájdalmakat. Dr. Ray Sahelian professzor szerint a Corydalis yanhusuo vagy keltike a hagyományos kínai orvoslásban egy igen népszerű gyógynövény, amit a különféle egészségügyi problémák kezelésére használnak, beleértve az allergiákat, a szív- és érrendszeri betegségeket, a szürkehályogot, a gyulladásokat és a fájdalmakat. A keltikének a mákhoz hasonlóan fájdalomcsillapító és nyugtató hatása van, így segíthet megállítani a krónikus idegi fájdalmakat. 

Macskagyökér
A Valerian egy gyógynövény, amely előnyös lehet a krónikus idegi fájdalmak megállításában. A macskagyökér Európában és Ázsiában őshonos, de már Amerika területen is sűrűn növekszik. A macskagyökeret már az ókori görögök és rómaiak is használták gyógynövényként. A macskagyökér hatékonyan képes enyhíteni a nyugtalanságot, a hisztériát, az érzelmi stresszt, az álmatlanságot, a szorongást, az ideges szívdobogást, az öbsömört, a hátfájást és a fájdalmakat.

Réti legyezőfű
A réti legyezőfű egy olyan ggynövény, ami hatásos lehet a krónikus idegi fájdalmak megállításában. Az University of Michigan Health System kimondja, hogy a réti legyezőfű vizelethajtóként, izzasztóként, vérzéscsillapítóként, gyulladáscsökkentőként és baktériumölőként is igen hatásos.
 

—————

Csalán a hajproblémák kezelésére

2014.07.14 08:41

A hajápolási termékekben gyakran találunk csalánt, mivel ez segít a fejbőr állapotának helyreállításában és a ritkuló haj kezelésében,. Bár ezt a gyógynövényt számos más betegség kezelésére használják, például a reumára, a hőgyúti fertőzések és prosztata problémák enyhítésére, a hajhullás megállításában is fontos szerepe lehet.

Jelentőség
A cslaán lágyszárú részeit és gyökerét is használják gyógynövényként. A csalán gyökérrel hatékonyan lehet kezelni a prosztata problémákat. A gyógynövény képes megakadályozni, hogy a tesztoszteron a szervezetben DHT-vé alakuljon, ami a férfiaknál jellemző kopaszodást is képes lelassítani. A DHT egy olyan hormon, ami képes összezsugorítani a hajhagymákat, ami képe hajhulláshoz és kopaszodáshoz vezet. A csalánnal azonban ez az állapot visszafordítható.

Szempontok
Míg a csalán hatása a tesztoszteronra és a DHT-ra elméletileg bíztatóan hangzik, klinikai vizsgálatokkal még nem sikerült igazolni, hogy ezzel a gyógynövénnyel vissza lehet fordítani a hajhullást. Mindazonáltal a hajhullás elleni termékekben gyakran megtaláljuk ezt a gyógynövényt, ezért a tapasztalatok azt mutatják, hogy igen hatékonyan képes kezelni a kopaszodást. Elméletileg hatékonyabb, ha együtt használják fűrészpálmával, ami szintén gátolhatja a DHT felszabadulását.

—————

A mellékvesék működésének fokozása gyógynövényekkel

2014.07.14 08:40

A mellékvesék a vesék felett találhatóak és nagyon fontos szerepük van a hormonok kiválasztásában. A mellékvesék szabályozzák a stressz hatására felszabaduló hormont, a krotizolt. A kortizol segít választani a vészhelyzetben, tehát csak rövid távú hatása jelentős. A túl sok kortizol, a fertőzések és a stressz azonban mellékvese problémákat okozhat, amiket bizonyos gyógynövényekkel hatékonyan lehet enyhíteni.

A mellékvesék működése
A mellékvese belső része egy mirigy, a mellékvese velő, ami szabályozza a hormontermelést, például az adrenalinét, ami nagymértékben befolyásolja a vérnyomást és a pulzusszámot. A mellékvese külső része a mellékvese kéreg, ami befolyásolja a szénhidrátok, fehérjék és zsírok hasznosulását, a férfi nemi hormonok és más hormonok felszabadulását. A kéreg feladata továbbá a nátrium és kálium egyensúly fenntartása.

Működésének fokozása gyógynövényekkel
Az édesgyökér egy olyan gyógynövény, ami a mellékvesét is hatékonyan támogatja. Ez egy adaptogénnek minősül, vagyis segít a szervezetnek megbirkózni a stresszel. Az édesgyökér egy olyan gyógynövény, ami hatással van a kortizol felszabadulására, inkűább csökkenti a mennyiségét, tehát a szervezetet ellazítja.
A szibériai ginseng szintén egy adaptogén gyógynövény, ami fokozza a kognitív funkciókat és erősíti az immunrendszert. De ezenfelül jótékony hatást fejt ki a rosszul működő mellékvesében.

—————

Gyógynövények az általános megfázás enyhítésére

2014.07.14 08:38

Mielőtt divatba jöttek a köhögés elleni szirupok és megfázást enyhítő kapszulák, azelőtt az emberek a gyógynövényeket használták a nátha és a meghűlés gyógyítására. Olyan gyógynövényeket használtak, amik antibakteriális tulajdonságaiknak köszönhetően lerövidítették a megfázás időtartamát és a tüneteket is nagymértékben enyhítették. Ezeket a gyógynövényeket fel lehet használni az ételekben, fürdőkben, masszázs olajokban vagy teként is.

Gyógynövények, illóolajok
Jeanne Rose aromaterapeuta arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfázás enyhítésére számos illóolajat fel lehet használni. Ezek esetében fontos, hogy 20-25 csepp olajat felodjunk két evőkanál hordozóolajban, ami lehet olíva, mandula vagy jojoba. A legjobb megfázás elleni keverék a bazsalikom, az eukaliuptusz, a levendula és a rozmaring kombinációja. A hiegrázást a fahéjjal lehet enyhíteni. Ha megfáztunk, akkor ezzel a gyógynövényes keverékkel kell bedörzsölni a karokat, a lábakat és a mellkast is.

Gyógynövények, teák
A megfázás súlyosságának csökkentésére kiválóan alkalmasak a gyógynövényes teák is, amiket két-három alkalommal lehet naponta fogyasztani. A szakértők a megfázásra a következő gyógynövényeket ajánlják: echinacea gyökér, hársfavirág, kamilla, borsmenta, eukaliptusz levél és aranygyökér. Ezenfelül kiválóan alkalmas a megfázás megleőzésére és a tünetek enyhítésére a macskamenta, a bodzavirág, a cickafark, az izsóp, a fehér orvosi pemetefű vagy a gyömbérgyökér.

—————

A legjobb gyulladásellenes gyógynövények

2014.07.14 08:37

A gyulladás a szervezet természetes választa a sérülésekre, a kórokozók okozta fertőzésekre vagy irritációkra. Krónikus gyulladás léphet fel, ha az immunrendszer működése lelassul. Az eredmény gyakran nyilvánul meg különféle betegségekben, például ízületi gyulladásban vagy hörghurutban. Persze léteznek olyan gyógynövény, amik segíthetnek a gyulladások leküzdésében.

Tömjén (Boswellia serrata)
A tömjén vagy illatos gyanta jó hatással van a gyulladásokra. Ennek elsődleges összetevői a boswellia a savak, amik gátolják a gyulladásos mediátorok tevékenységét. Egy kutatásban kimutatták, hogy ez a gyógynövény csökkentette a fájdalmat és jobb fizikai aktivitást eredményezett az embereknél.

Kurkuma
A kurkuma egy olyan gyógynövény, amit gyakran használnak fűszerként is. A kurkuma hatékonyan kezeli a különféle sebeket, a daganatokat és a gyulladásokat. Igen népszer az ajurvédikus gyógyászatban.

Gyömbér (Zingiber officinale)
A gyömbér számos olyan hatékony összetevőket tartalmaz, amik gátolják a gyulladásos választ és a kínai, valamint az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyógynövényt használják leggyakrabban a gyulladások kezelésére. A gyömbér javítja a vérkeringést és enyhíti az ízületek fájdalmát is.

Lucerna (Medicago sativa)
Az arabok ez a gyógynövényt “minden élelmiszer atyjának” nevezik. Levelei ásványi anyagokban gazdagok és jó forrása a klorofillnak, ami hatékonyan enyhíti a szervezetben a gyulladásokat.

—————