Blog

A kamilla és az emésztés

2014.07.14 08:36

Az emésztőrendszert alkotja a szájüreg, a nyelőcső, a gyomor, a belek, a végbél és a végbélnyílás. Az emésztési folyamat során az ételt szétrágjuk és lenyeljük, a gyomorban az emésztőnedvek lebontják az anyagokat, amik végigmennek az emésztőrendszeren. Persze ez a folyamat néhány esetben sérülhet, így emésztési problémák jelenthetnek meg, például irritábilis bél szindróma, hasmenést, gázosodást, valamint gyomor-bél reflux. A kamilla egy olyan gyógynövény, ami segíthet a fájdalommal járó gyomorpanaszok, emésztési zavarok enyhítésében.

Jelentőség
Két fajta kamilla létezik: az egyik a német, a másik a római kamilla. Ez a két gyógynövény nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de a német kamillát gyakrabban kutatják és gyakrabban is használják. A német kamilla Európában, Ázsia egyes részein és Észak-Afrikában őshonos. Gyakran nő vadon, hatóanyagait virágika rejtik. Teaként, folyékoyn kivonatok, tinktúrák formájában elérhető.

Használata
A kamilla görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik, amik segítenek a sima izmok pihentetésében, például a béltraktusban vagy a gyomorban. A kamillát ezért előszeretettel használják az emésztési rendellenességek kezelésére (kólika, gázosodás, hasmenés, hasi görcsök, emésztési zavarok, irritábilis bél szindróma stb.) A kamillát felhasználják a menstruációs görcsök enyhítésére is. Nyugtató hatásának köszönehtően javítja az alvást is, valamint relaxálásra is fel lehet használni.

—————

Gyógynövények a náthára és a megfázásra

2014.07.14 08:35

A gyógynövényekből fpőzött teákat gyakran ajánlják bizonyos betegségek gyógyítására, így van jónéhány olyan gyógynövény is, ami hatékonyan enyhíti az orrdugulást és a torokfájást is. Persze nagyon fontos, hogy mielőtt a gyógynövények segítségéhez fordulnánk, kérdezzük meg kezelőorvosunkat a lehetséges mellékhatásokról.

Orrdugulás
Az orrdugulás gyakori tünete a náthának és am eghűlésnek és igen kellemetlen érzést jelent. Általában nem azért alakul ki, mert a váladék eltömíti az orrjáratokat, hanem, mert az orr nyálkahártyája begyullad és megduzzad. A gyógynövények ténylegese javíthatják ezt a problémát. A forró tea gőz belélegezve igen hatékonyan képes csökkenteni az orrdugulásokat. Kortyolgassuk a gyógynövényes teákat lassan, mert így az orrjáratok megnyugszanak.

Hatékony gyógynövények a nátha és megfázás kezelésére
Sok gyógynövény alkalmas a nátha tüneteinek enyhítésére, ezeket érdemes keverékekben használni a még nagyobb hatékonyság érdekében. Az eukaliptusz leveleinek leforrázásával egy kiváló főzetet kaphatunk, de a borsmenta is hatékony lehet az orrdugulás csökkentésében. A nátha enyhítésére hatékonyak még a következő gyógynövények: zsálya, szeder, kamilla, mályvacukor, édesgyökér. E gyógynövényes teák hatékonysága citromlével és mézzel is fokozhatóak, mert ezek is hatékonyak a nátha kezelésében.

—————

Hogyan készítsünk gyógynövényes tusfürdőt?

2014.07.14 08:34

A gyógynövényes tusfürdők és gélek már a szupermarketek polcain is megtalálhatóak, de sajnos ezek természetessége kérdéses. A legtöbb termékről azt állítják, hogy mentesek mindenféle vegyszerktől, de ez egyáltalán nem igaz minden esetben. Hogy egy termék kiérdemelje a gyógynövényes jelzőt, elég ha csak igen kis százalékban tartalmazza az adott növényt. Nagyon sok ilyen termékben több tartósítőszer, ilaltanyag és színezék található, mint maga a hatóanyag. Azonban ha mi magunk készítünk gyógynövényes tusfürdőt, akkor már sokkal hatékonyabb és egészségesebb terméket nyerünk el. A mandarin illóolaj kiválóan alkalmas az illatosításra, a hipoallergén gélek pedig e tusfürdő alapját képezik. A felkészülés és az elkészítés nem olyan bonyolult, csak az alapanyagokat össze kell keverni és más készen is vagyunk.

1. Első lépésként keverjünk össze egy kevés aloe vera gélt és ugyanannyi folyékony szappant.
2. Adjunk hozzá néhány csepp mandarinolajat és keverjük át alaposan.
3. Kerüljön még bele néhány csepp grapefruit olaj is, majd újból keverjük át jól.
4. Még néhány csepp korianderolajjal is feldúsíthatjuk, majd a végén újra jöhet a keverés.
5. Levendulaolajjal tegyük még kellemesebbé az illatát és ezzel meg is színezzük egy kicsit. Keverjük egy percen át, majd helyezzük a gyógynövényes tusfürdőt egy üvegben és használjuk a fürdés vagy a zuhanyzás közben.

Tippek:
- Az ételfestékkel is jól megszínezhetjük a terméket.
-Nagyon fontos mindig meggyőződni arról, hogy a felhasznált folyékony szappan hipoallergén.

—————

Ajurvédikus gyógynövények az agyalapi mirigy egészséges működéséhez

2014.07.14 08:33

Az agyalapi mirigy a szervezet egyik legfontosabb belső elválasztású mirigye, ami az agyban található. Körülbelül akkora, mint egy borsó, viszont számos testi funkcióért felelős: a vízháztartást, a nemi funkciókat és a pajzsmirigy működését is befolyásolja. Az agyalapi mirigy fontosságát szem előtt tartva, nem meglepő, hogy az ajurvédikus gyógyászatban is kiemelt helyen szerepel egészségének fenntartása.

Állapotfelmérés
Forduljunk egy ajurvédikus orvoshoz, aki meghatározza agyalapi mirigyünk szükséges igényeit. Ha az orvos azt tapasztalja, hogy az agyalapi mirigyünk nem működik természetesen, akkor néhány gyógynövénnyel képes fokozni annak működését. Ha súlyosabb a probléma, akkor lehet, hogy meg kell keresnünk egy “hagyományos” orvost is.

Gyógynövények
Látogassunk el a legközelebbi bioboltban és érdeklődjünk, hogy tartanak e a következő gyógynövényekből: fekete nadálytő, tengeri moszat, Punarnava és a Kanchanara (Bauhinia veriegata). A fekete nadálytő és a tengeri moasztok hatékonyan táplálják az agyalapi mirigyet, de ezenfelül a csontok és a bőr egészségét is javítják. A Punarnava egy ajurvédikus gyógynövény, amivel az agyalapi mirigy duzzanatát vagy gyulladását, valamint a különböző zsibbadásokat is jól lehet kezelni. A Kanchanara az egyik legerősebb ajurvédikus gyógynövény, amit tabletta vagy kapszula formájában szerezhetünk be.
Mindig tartsuk be a használati utasítást, mert csak így lehetnek hatékonyan ezek a termékek.

—————

A máriatövis és a májenzimek

2014.07.14 08:32

Ha a véráramban túl sok a májenzim, akkor valamilyen gyulladás van a szervezetben vagy a májsejtek valamiféle károsodást szenvedtek. Ennek oka sokféle lehet, többek között a túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek hosszú távú fogyasztása, a vírusos hepatitis és az autoimmun rendellenességek eredményezhetik a májenzimek megjelenését a véráramban. Néha ez az állapot súlyos problémára utal, így fontos, hogy ha kiderül, hogy a májenzimek bejutottak a véráramba, akkor mindenképp fontos felkeresni egy specialistát.

Máriatövis farmakológia
A máriatövis magjaiban olyan anyagok találhatóak, amik hatékonyak lehetnek a máj bizonyos betegségeinek kezelésére. Ez a gyógynövény háromféle bioflavonoidot tartalmaz, silybinint, silydianint és silykrisztint. Ezeket a vegyületeket együtt silymarinnak nevezzük, ami a máj regenerálásában játszik fontos szerepet.

Különleges védő hatása
A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a máriatövis hatékonyan képes ellensúlyozni a szervezetet ért toxikus hatásokat, többek között véd az alkohol, a dohányzás, a gyilkos galóca okozott károsodásokkal szemben. A máriatövis javítja a májműködést a hepatitises és cirzóisos betegek esetében is. A gyógynövény hatóanyaga a silymarin egy erős antioxidáns, ami képes megakadályozni, hogy a toxikus anyagok bejussanak a sejtmembránba, így védi a májsejteket a károsodástól. Csökkenti a májenzimek mennyiségét a véráramban.

—————

A ginseng előnyei

2014.07.14 08:31

A ginsengnek többféle típusát ismerjük. Az amerikai és a kínai változatok a leghatékonyabbak. A kínai ginseng az első ismert gyógynövény a kínai orvoslásban, már több évezrede használják nagy hatékonysággal. Shenning Bencao Jing állítja, hogy a kínai ginseng támogatja a lép egészségét, megnyugtatja az elmét és a testet. Ma a ginsenget olyan adaptogén gyógynövénynek tartják, ami serkenti vagy megnyugtatja az idegeket a szervezet ifgényétől függően, hogy az visszatérjen egy kiegyensúlyozott állapotba.

Energiaszint növelése
A kínai ginsengnek jól ismertek revitalizáló előnyei. A férfiak számára a kínai ginseng nagymértékben javítja a szexuális vágyat és az erekció időtartamát. A sportolók számára is előnyös, mivel ez a gyógynövény segít a szervezetnek alkalmazkodni a fizikai stresszhez, így növelhető a sportteljesítmény. A kínai ginseng azok számára is nagyfokú energiával szolgálnak, akik idősebbek vagy betegek, ez a gyógynövény erős tonizáló hatással rendelkezik és arra összpontosít, hogy a szervezetet újra egyensúlyba hozza.

Lelki támogatást nyújt
A kínai ginseng hagyományosan élesíti az elmét és megnyugtatja a leket. Ősi felhasználási módjai között is szerepel a depresszió és a rossz hangulat kezelése. A ginsenggel úgy érezhetjük, hogy képesek vagyunk egy jobb állapotba kerülni. A túlzott idegesség esetében a ginseng kiválóan alkalmas az elme lecsendesítésére is.

—————

A gyógynövények, amikkel lehet kezelni a bőrkiütéseket

2014.07.14 08:30

Számos olyan gyógynövény van, ami hasznos lehet a bőrkiütések enyhítésében. A bőrkiütés egyébként egy olyan probléma, ami a bőr színének és textúrájának megváltozásával járnak. A legtöbb esetben a bőrkiütéssel más problémák is jelentkeznek, így nagyon fontos, hogy kezeljük ezeket a problémákat. A két leghatékonyabb gyógynövény ebben az esetben az Aloe Vera és a Cayenne bors

Aloe Vera
Az Aloe Vera egy olyan gyógynövény, ami jól kezeli a bőrkiütéseket. A National Center for Supplements kiejelnti, hogy az aloe varát már évezredek óta használják a különböző sebek gyógyítására és kezelésére, illetve a bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére. Az aloe vera levelei egy tiszta, nyálkás gélt tartalmaznak, ami kenőcsként is alkalmazható, közvetlenül a bőrfelületen. Az aloe vera gélje egy úgynevezett glükomannán nevű rostot tartalmaz, ami gyulladásgátló és viszketés megelőző. E géllel hatékonyan lehet kezelni égési sebeket. Az aloe vera hatékonyan kezeli a bőrkiütéseket is.

Cayenne bors
A Cayenne borssal is jól lehet kezelni a bőrkiütéseket. A cayenne egyébként egy Dél-Amerikában őshonos cserje, ami a szubtrópusi és trópusi éghajlaton nő. A Cayenne borst már több évezrede használják gyógynövényként. A nadragulya család tagja, így kitűnően alkalmas a bőrkiütések, a bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére. A cayenne bors csökkenti a bőrpírt, a viszkető érzést és a kiütések méretét.

—————

A gingko biloba előnyei

2014.07.14 08:29

A gingko biloba vagy a páfrányfenyő az egyik legszélesebb körben használt gyógynövény a világon. A gingko biloba fa a világ egyik legősibb faja és nemcsak gyógyászati célra használják, hanem tereprendezésre is. A gingko biloba leveleiből készítik el a gyógyhatású készítményeket. A fa gyümölcsei és magvai mérgezőek és rohamokat is kiválthat, ha elfogyasztjuk őket, illetve bőrrel érintkezve is reakciókat váltanak ki.

Memóriafokozó
A Maryland Egyetem Orvosi Központja kutatásai azt mutatják, hogy a gingko biloba nagymértékben képes növelni a véráramlást az agyban, így javul a memória és megelőzhető az időskori demencia, valamint az Alzheimer-kór is.

Antioxidáns
A gingko biloba erős antioxidánsokat is tartalmaz. Vagyis segít megszabadulni a szervezetben felhalmozódó szabad gyököktől, amik sok egészségügyi rendellenességet okozna. A szabad gyökök a sejteket, sőt még a DNS-t is károsíthatják. Az antioxdánsok azonban képesek semlegesíteni a szabadgyököket, így megakadályozzák a további sejtkárokat.

Javítja a vérkeringést
A kutatók megállapították, hogy a gingko biloba képes kitágítani a vérereket, ami jobb vérkeringést eredményez. A gingko biloba megakadályozza, hogy a vérlemezkék összetapadjanak, így a plakk kialakulása is megelőzhető.

Más célra történő felhasználás
A gingko biloba olyan egészségügyi problémák kezelésében is hatékony, mint például a depresszió, a szédülés, a fülzúgás, az asztma, a köhögés, a megfázás, az influenza, a gyulladások, az aranyér és a vese rendellenességek.

—————

A fokhagyma mint gyógynövény

2014.07.14 08:28

A fokhagymát gyógynövényként már számos kultúra használta fel a történelem során. Az ókori egyiptomi fáraók például úgy gondolták, hogy a fokhagyma fokozza a piramisépítők erejét, a görögöknél Hippokratész számol be a fokhagyma gyógynövényi tulajdonságairól: az orvos a tüdőgyulladás, a fertőzések, a megfázás kezelésére ajánlja. Egy 19. századi biológus, kémikus és mikrobiológus, Louis Pasteur megfigyelte, hogy a fokhagyma hatóanyagi hatékonyan ölik meg a baktériumokat, vírusokat és gombákat. Az első világháború alatt a fokhagymát orosz penicillinnek hívták, mivel hatékonyan lehetett vele kezelni a különböző fertőzéseket még antibiotikum hiányában is. Ma a fokhagyma mint gyógynövény újra a tudományos érdeklődés középpontjába került, mivel felismerték, hogy milyen sok betegség kezelésében és megelőzésében lehet hatékony.
Amikor a nyers fokhagymát összezúzzuk vagy kettévágjuk, akkor egy intenzív és átható aroma szabadul fel. Ez az allicin, egy kéntartalmú vegyület, ami a fokhagyma potenciális előnyeiért felelős. Számos vizsgálat megállapította, hogy az allicin antibiotikus, antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságokkal bír, vagyis képes megakadályozni a baktériumok szaporodását és el is pusztíthatja azokat. Az allicin blokkolja azokat az enzimeket, amik lehetővé teszik, hogy a kórokozók megtámadják a szöveteket és károsítsák azokat. Vagyis érdemes fokhagymát valamilyen formában rendszeresen fogyasztani.

—————

A kurkuma és a cayenne bors egészségügyi előnyei

2014.07.14 08:27

Az alternatív gyógyászat sok fűszert használ fel egészségügyi célokra, mint gyógynövényt. A kurkuma és a cayenne bors is sok kultúra konyhájában megtalálható, de a kisebb betegségeket is hatékonyan lehet velük gyógyítani. E két fűszer hatékony az emésztési problémák gyógyításában vagy a rák megelőzésében is.

A kurkuma
A kurkuma gyökerét használják fel étkezési és gyógyászati célokra. A kurkuma igen hasonlít a gyömbérhez, de sokkal intenzívebb narancsos színe van. Jól passzol sokféle ételhez, a rizshez, a karfiolhoz, a lencséhez, a burgonyához is. A kurkuma természetes módon kées javítani az arthritis és a gyomorégés tüneteit. A kurkumin emellett egy igen erős gyulladásgátló is. E gyógynövény csökkenti a koleszterinszintet és erős antioxidánsként több betegséggel is szembeszáll.

A cayenne bors
A cayenne bors amerikai fűszer, amit kolombusz Kristóf hozott be Európába. Ő nevezte el borsnak, mivel ízében meglehetősen hasonlóak voltak. Nemcsak fűszerként, hanem gyógynövényként is előnyös. Már évszázadok óta használják fájdalomcsillapítóként, antiszeptikus szerként és irritációt megszüntető készítményekben. Enyhíti az emésztési problémákat, csökkenti a gázokat és a bélgörcsöket, élénkít és erős antioxidánsként védelmet nyújt a rákos betegségekkel szemben is. Hatóanyaga segít a szívbetegségek és a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is. Több antioxidáns van benne, mint a brokkoliban, a spenótban, a sárgarépában.

—————