Blog

A sáfrány hatásai

2015.01.13 10:47

A sáfrány egy sárgás, pirosas fűszerpaprikára emlékeztető fűszer- és gyógynövény, amelyet a Crocus Satisvus növény virágairól takarítanak be. Ez a növény Dél-Európában és Kis-Ázsiában őshonos. A sáfrány megtalálható sok gyógynövényes kiegészítőben, gyógyszerben, parfümökben, festékekben és ételek, italok aromájaként is gyakran használják. Az Encyclopedia of Herbal Medicine szerint a sáfrány igen hatékony gyógynövény, viszont rendkívül drága is, mivel 150.000 virágra van szükség ahhoz, hogy 1 kg fűszernövényt összegyűjthessünk.

A sáfrány mint gyógynövény
Mehrdad Modaresi, az iszlám Azad University kutatója 2007-ben arra a következtetésre jutott, hogy a sáfrány illóolaja hasznos lehet az idegi eredetű álmatlanság kezelésére. Ez a tanulmány segített megerősíteni azt az állítást,  mely szerint a sáfrány éppen olyan erős gyógynövény, mint a fluoxetin.
Ezenfelül az is világossá vált, hogy a sáfrányt fel lehet használni az idegrendszer megnyugtatására, az álmatlanság kezelésére, illetve a depresszió enyhítésére. Tejben oldva a friss szálakat nagyszerűen kihasználhatjuk előnyeit.

A sáfrány kémiai összetétele
A sáfrány egy olyan gyógynövény, ami értékes szénhidrátokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal van teli. Koncentráltan tartalmaz riboflavint, tiamint, színes pigmenteket (például crocint, antocianint, karotint, likopint, zeaxantint és sarfanalt is). Alapvetően a crocin felelős a sáfrány intenzív színéért. A sáfránynak számos olajban oldód pigmentjei s van, mint a likopin, az alfa-karotin, a béta-karotin és a zeaxantin.

—————

A gyógynövények használatának története 1.

2015.01.05 10:56

A gyógynövények egészségügyi használata több, mint 3000 évre nyúlik vissza. Ma pedig már az emberek több, mint 80%-a használja ezeket a gyógynövényeket alkalomszerűen vagy rendszeresen a különféle betegségek kezelésére, illetve az egészségük megőrzésére.
Az egyes növények ápolása fontos szerepet játszott az emberi társadalom tudásának megszerzésében, mivel igen hamar felismerték, hogy bizonyos növények bizonyos betegségek megelőzésében, illetve kezelésében is hasznosak lehetnek. Végül ezeket a gyógynövényeket el kezdték szisztematikusan megfigyelni, lejegyezték kinézetüket és gyógyhatásukat, ezek az írások és tudás pedig generációról generációra öröklődöt. A gyógynövényeket elsőként az ókori egyiptomiak rendszerezték, majd a görögök folytatták ezt. A görög kultúrának köszönhetjük a mai orvostudomány kialakulását is. De az egész világon az ősi kultúrák mindig is keresték azokat a természetes anyagokat, gyógynövényeket, amelyekkel meg tudták gyógyítani magukat. Indiában nemcsak a gyógynövényeket, hanem az állati részeket is felhasználták a gyógyításhoz - ezekből alakult ki az ajurvédikus gyógyászat. Az amerikai kontinensen az indiánok a gyógynövényeknek mágikus tulajdonságokat és spiritualitást tulajdonítottak, Kínában pedig úgy gondolták, hogy ezek a növények segítenek az emberi szervezet egyensúlyi állapotának megőrzésében. A célok tehát különbözőek voltak, de az eszközök igen hasonlóak.

—————

Hogyan vásároljunk gyógynövényes készítményeket? 1.

2014.11.24 14:50

Most már egyre több helyen találkozunk olyan kapszulákkal, melyek csak a gyógynövények hatóanyagait tartalmazzák, így fogyasztásuk is sokkal kényelmesebbé vált. Ráadásul ezekben a kapszulákban a gyógynövények kivonatok koncentráltan vannak jelen, így képesek a különféle betegségek tüneteint szinte azonnal vagy legalábbis igen gyorsan leküzdeni. Az ilyen kapszulákban sokkal koncentráltabban vannak jelen a gyógynövények tápanyagai, ráadásul minden nap ugyanannyit tudunk belőle beszedni, de kérdés az, hogy mire is kell odafigyelni akkor, ha ezeket a gyógynövényeket szeretnénk megvásárolni?

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy ha egy természetes növényi terméket vásárolunk, még akkor sem szabad belőle többet fogyasztani, mint a napi ajánlott mennyiség. Sok ember van ugyanis, aki sokkal több ilyen gyógynövényes kapszulát fogyaszt, mint ami ajánlott lenne, ez pedig nem helyes, hiszen ezek a gyógyhatású készítmények is mérgezővé, károssá válthatnak, ha többet veszünk be, mint amire szükségünk van. (jó példa erre az A-vitamin, ami túl nagy dózisban a hajon, bőrön és körmön is eredményezhet eltávolzásokat, illetve fokozott fejfájáshoz, hányingerhez, hányáshoz és ehhez hasonló tünetekethez vezethet.)

Nagyon fontos az is, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk ilyen gyógynövényes készítményeket és sohase dőljünk be a csodaszerként emlegetett kapszuláknak, mert ezek általában nem mások, mint ügyes reklámfogások.

—————

Még több információ az Aloéról 1.

2014.10.27 11:47

Az Aloe Vera egy olyan gyógynövény, ami eredetileg Afrikából került el a világ többi részére. Az Aloe vera hosszú, zöld levelei aloe gélt tartalmaznak, illetve egy sárgás, ragadós anyagot, melyet latexnak nevezünk. Az Aloe Verának a gél az a része, amelyet a leggyakrabban használnak gyógynövényként, mind helyileg, mind szájon át. Az Aloe latex (az aloe kábítószer része) antrakinon glikozidokat tartalmaz, amelyek erős hashajtó hatással bírnak, tehát ezt nem gyógynövényként, hanem inkább hashajtóként használják.

Az Aloe latexről
A bélproblémákkal küzdő emberek nem használhatják az Aloe Ver latex részét, mert ahogy azt már kiemeltük, ez komoly hasmenést okozhat. Ha ezt az anyagot túladagoljuk, az komoly mellékhatásokat is kiválthat, például kiszáradáshoz vezethet, elektrolit-egyensúlyi zavarokat, piros vizeletet, súlyos hasmenést, veseelégtelenségt, esetleg halált is okozhat.
Az Aloe latexet nem ajánlott belsőleg több mint 10 napon át szedni, mert ez okozhat függőséget is okzohat. Hosszú távú használata az aloe latex káliumhiányt okozhat és szabálytalan szívverést és gyengeséget eredményezhet.

Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások
Az aloe latexet nem lehet bevenni belsőleg, ha szedjük a következő gyógyszereket: digoxin (Lanoxin), vízhajtók, szteroidok, gyógyszerek a szabálytalan szívverés kezelésére.

Az Aloe szájon át szedve okozhat túlságosan alacsony vércukorszintet, különösen, ha együtt szedjük a vércukorszint gyógyszerekkel. Befolyásolhatja a vitaminok felszívódását is.
 

—————

Az izomláz kezelése gyógynövényekkel 1.

2014.10.16 09:31

Amikor egy kemény edzés izomfájdalmat vált ki, akkor vannak bizonyos stratégiák, amelyek természetes fájdalomcsillapítást hoznak. A gyógynövények, természetes anyagok és alterntív terápiák is segíthetnek csökkenteni az edzés utáni izomfájdalmat.

A C-vitaminos kiegészítők
Egy 2006-ban megjelent kis tanulmány 18 egészséges férfit vizsgált, akik placebot vagy C-vitamin kiegészítőket kaptak naponta két héten át. Ezután mindkét csoport végigcsinált egy kemény gyakorlatsort, majd még négy napon át szedték a kapszulákat. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a C-vitamin képes csökkenteni az izomfájdalmakat, de nincs hatással az izomműködésre. A C-vitamin pedig számos gyógynövényben megtalálható igen nagy koncentrációban.

Az árnika
A kezelés ideje alatt a homeopátiás hígításban használt árnika segíthet csökkenteni a késleltetett izomláz megjelenését, állítja egy 2003-as tanulmány, ami 82 maratoni futót vizsgált meg. Ugyanakkor egy korábbi tanulmány, amely 519 futót vizsgált azt találta, hogy az árnika nem volt eléggé hatékony a hosszú távú futás eredményezte izomláz enyhítésében.

A masszásterápia
Már van néhány kutatás, ami igazolta, hogy a masszázsterápia képes megnyugtatni a fájó izmokat. Egy 2005-ös vizsgálat megállapította, hogy egy tíz perces intenzív edzés utáni masszáz képes volt akár 30%-kal is enyhíteni a késleltetett izomlázat.

Tehát számos gyógynövény és természetes megoldás létezik, amivel hatékonyan küzdhetünk az izomláz ellen.

—————

A hörghurut kezelése gyógynövényekkel 1.

2014.09.29 12:09

A bronchitis egy gyulladást, ami a tüdőben, főként a hörgőkben jelentkezik. A hörghurutnak több típusa létezik, az akut változat általában a hideg hatására fejlődik ki és vírusok vagy baktériumok okozzák, míg a krónikus bronchitis akkor jelentkezik, ha az ember dohányzik. A krónikus bronchitis tüdőtáguláshoz vezethet. Azonban mind az akut, mind a krónikus bronchitist hatékonyan lehet kezelni bizonyos gyógynövényekkel, vagy legalábbis enyhíthetjük a tüneteket.

Borostyán
A borostyán levelei is fel lehet használni gyógynövényként a krónikus bronchitis kezelésére, illetve az akut változat gyógyítására, állítja az University of Michigan Health System. A borostyánlevél úgy működik, mint egy gyulladáscsökkentő és nyákoldó. Egy kettős-vak klinikai vizsgálatban azt találták, hogy a borostyán levél képes ugyanolyan hatékonyan kezelni a hörghurutot, mint más vényköteles gyógyszerek.

Lobélia
A lobéliát már a történelemben is felhasználták a különböző légúti betegségek kezelésére, állítja az University of Maryland Orvosi Központ. Ezt a gyógynövényt indiai dohánynak is nevezik és Ázsiában köptetőként, köhőgéscsillapítóként és gyulladásgátlóként is használják.

Borsmenta
  borsmenta képes megakadályozni a bronchitis kialakulását, mivel enyhítheti a megfázás tüneteit. A borsmenta hatóanyaga a mentol, ami képes a nyálkahártya állapotán javítani.
 

—————

A ginseng és a koffein

2014.08.29 07:46

A ginseng és a koffein két olyan összetevő lehet, amelyek áltláaban megtalálunk az energiaitalok címkéjét. Bár mindkét anyagot, a gyógynövényt és a vegyületet is összefüggésbe hozták a fokozott éberséggel, a szellemi képességek javításával, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a két anyag teljesen más hatással van a szervezetre. Éppen ezért fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal a lehetőséges előnyök és mellékhatások megvitatása érdekében.

A ginseng
A ginseng egy olyan ázsiai gyógynövény, amelyről már a kutatások is bebizonyították, hogy képes fokozni a gondolkodási képességeket, illetve nemcsak a szellemi, de a fizikai teljesítményt is. A természetgyógyászok és az alternatív gyógynövényes szakértők nagyon sok betegség esetében ajénlják a ginsenget. Köztudott, hogy ez a gyógynövény javítja a koncentrációt, a teljesítményt, a memóriát, a mentális funkciókat, az immunrendszer működését, illetve kezeli a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és esetenként még a 2-es típusú cukorbetegséget is.

A koffein
A koffein egy központi idegrendszeri stimuláns, ami nagyon termékben jelen van. A koffein késlelteti a fáradtságot, gátolja bizonyos neurotranszmitterek felszabadulását az agyban, ennek eredményeképp csökkenti a kimerültséget.

Összehasonlítás
Míg a koffein egy addiktív anyagnak tekinthető, ami nagy mennyiségben már függőséget is okozhat, addig a Panax ginsenget biztonsággal lehet fogyasztani análkül, hogy bármilyen negatív hatással számolni kellene.
 

—————

A levendula tea hatásai

2014.08.29 07:45

A levendula gyógynövény nyugtató, szelíd, élénkítő és aromás anyagnak tekinthető, amit különféle gyógyászati célokra fel lehet használni. Évszázadokon át a levendula teát használták, hogy megtisztítsák a testet és a lelket, hogy megszüntessék a fejfájást, az álmatlanságot, a depressziót és a fáradtságot. A levendula is okozhat mellékhatásokat, éppen ezért fontos egy egészségügyi szakemberrel beszélni, mielőtt rendszeresen el kezdenénk használni ezt a növényt.

Migrénes fejfájás
A levendula olyan illatanyagokat termel, amelynek nyugtató hatása van. A levendula tea csökkentheti a migrénes fejfájást, mert a virágok és a tea olyan gyógyászati vegyületeket tartalma, melyek görcsoldóak, így segítenek pihenni az ereknek, a nyak izmainak, a fejbőrnek és a szem körüli ereknek is.

Depresszió és szorongás
A depressziót és a szorongást is hatékonyan lehet csökkenteni, ha levendula teát iszunk vagy ha belélegezzük annak az illatát. A levendula egy olyan gyógynövény, amelynek az aromája serkenti az érzékeket, növeli a kognitív képességeket is. A gyógynövény fontos szerepet játszhat a stressz csökkentésében és a szorongás szintjének minimalizálásában, különösen, ha ezek a tünetek együtt járnak a depresszióval.

Álmatlanság és a kimerültség
Egy csésze levendula tea segíthet leküzdeni a nap folyamán fellépő kimerültséget, állítja a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Egy césze levendula tea segít lefekvés előtt megnyugtatni az idegeket és csökkenteni a stressz szintjét is.
 

—————

Az ördögnyelv fogyókúrás előnyei

2014.07.14 08:56

A rostok teltségérzetet teremtenek, ezáltal megkönnyítik a kalóriabevitel csökkentését, mivel az adott személynél hamarabb fog jelentkezni a jóllakottság érzet, illetve az tovább lesz fenntartható. Az AMerikai Dietetikusok Szövetsége szerint az egészséges nőknek naponta 25 gramm rostra, a férfiaknak pedig 38 grammra van szükségük, amit az ördögnyelvvel hatékonyan lehet fedezni. Ez a gyógynövény tehát nemcsak a fogyásban, hanem a rostbevitel biztosításában is fontos szerepet játszik.

A glükomannán por a fogyásban
A glükomannánnak nincs íze vagy szaga, ezért hozzá lehet adni bármilyen ételhez vagy italhoz. Illetve kapszulaként is lehet fogyasztani mint étrend-kiegészítő. Anélkül képes sűríteni az ételek tartalmát, hogy bármilyen plusz ízt kölcsönözne azoknak. Nagyon fontos, hogy ezeket a gyógynövényes kiegészítőket ne márka szerint vásároljuk, hanem mindig a 100%-os tisztaságű glükomannán port keressük.

Lehetséges mellékhatások
Ezek a gyógynövényes kiegészítők kezdetben okozhatnak olyan enyhe mellékhatásokat, mint a hasmenés, a puffadás, a hasi diszkomfort, éppen ezért ajánlott, hgy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket ehhez a rosthoz, hogy elkerüljük ezeket a negatív követkeményeket. Súlyos mellékhatás csak rendkívül ritka esetben jelentkezhet, és az is általában a helytelen használatból fakadhat.

—————

A gyógynövények egészségügyi hatásai 1.

2014.07.14 08:55

Most sorra vesszük, hogy miért is érdemes a gyógynövényeket rendszeresen használni, főzni velük. Megismerhetjük a különféle egészségre gyakorolt áltlaános tulajdonságaikat, előnyeiket, hatásaikat.

1. Egészséges testsúly
A cayenne bors és a chili paprika olyan gyógynövények, melyek az egészséges testsúly elérésében is segítségünkre lehetnek. Ezek a gyógynövéníyek fokozzák az anyagcserét. A gyógynövényekben található kapszaicin ösztönzi a testhőmérséklet növekedését, így nagyobb lesz az energiatermelést, miközben az étvágy nem fokozódik, így tehát beindul a zsírégetés.

2. Mentális egészség, hangulat és memória
Néhány gyógynövényt összefüggésbe hoztak azzal, hogy alkalmasak mentális egészségügyi ellátásra. A zsályáról azt találták, hogy javítja a hangulatot és a mentális teljesítményt a fiatalok esetében, valamint fokozza a memóriát és a figyelmet az idősebb felnőtteknél. A zsálya kivonata segít fokozni a gondolkodást és a tanulási képességet, illetve neyhíti az enyhe vagy középsúlyos Alzheimer-kór tüneteit is. A kutatáso kazt is kimutatták, hogy a sáfrány és a kurkuma is két olyan gyógynövény, amelyek hatékonyan orvosolják az Alzheimer-kór tüneteit. A szerecsendiót is összefüggésbe hozták a memória javításával, illetve a rozmaring is hasonló hatásokat vált ki.

—————